Cum functioneaza aplicatia "Domeniu Propriu"?

Cand iti creezi un magazin Katapulta, noi iti oferim gratuit un subdomeniu de forma magazinulmeu.mykatapulta.ro, la care magazinul tau poate fi accesat online. magazinulmeu.mykatapulta.ro

Daca detii un nume de domeniu, il poti folosi ca adresa permanenta a magazinului tau Katapulta.

Aplicația Domeniu Propriu iti ofera posibilitatea sa ascunzi subdomeniul *.mykatapulta.ro de vizitatorii magazinului tau. Cand vizitatorii iti acceseaza magazinul, ei vor vedea in browser domeniul tau propriu http://magazinulmeu.ro, in locul subdomeniului http://magazinulmeu.mykatapulta.ro. Acest lucru presupune ca tu sa fi detinatorul numelui de domeniu magazinulmeu.ro. magazinulmeu.mykatapulta.ro

Cu aceasta aplicatie iti poti configura unul sau mai multe domenii/subdomenii. Exemplu: domeniulmeu.ro, www.domeniulmeu.ro, shop.domeniulmeu.ro, etc.

Aceasta aplicatie se plateste anual. Vezi cat costa.

Cum se configureaza un domeniu pe care il detin deja?

Acest proces poate parea complicat sau prea tehnic, dar de fapt este realizabil chiar si de catre cineva fara cunostinte tehnice in domeniu. Nu este asa de greu precum pare, iar acesta configurare se face o singura data.

Exista doua situatii de configurare unui domeniu pentru Katapulta:

In continuare va prezentam pasii necesari configurarii propriului nume de domeniu pentru a fi folosit ca adresa permanenta a magazinului tau Katapulta.

Cazul 1: ti-ai cumparat domeniul prin intermediul unei companii de hosting la care domeniul tau este si gazduit.

Sa presupunem ca ai domeniul domeniulmeu.ro. Pentru a-l putea folosi pentru magazinul tau, schimba-i inregistrarea A Record la valoarea de mai jos. A Record: 178.79.160.78

Vrei sa configurezi un subdomeniu propriu, de forma www.domeniulmeu.ro sau shop.domeniulmeu.ro. Pentru a-l putea folosi pentru magazinul tau, schimba-i inregistrarea CNAME la valoarea de mai jos. CNAME: domains.katapulta.ro

Aceste modificari le faci din panoul de control pus la dispozitie de compania de hosting de la care ai cumparat domeniul. In general acesta este accesibil la adresa http://domeniulmeu.ro/cpanel

Daca nu te descurci, cel mai simplu este sa trimiti un email la compania de la care ai cumparat domeniul si sa-i rogi pe ei sa faca aceste modificari pentru tine. Un model de email pe care sa-l trimiti poate arata asa:

Cazul 2: ti-ai cumparat domeniul, dar nu ai cumparat si gazduire pentru domeniul tau pe vreun server si nu ai nici serviciu de gazduire DNS.

In acest caz va trebui sa folosesti pentru domeniul tau, domeniulmeu.ro, DNS-urile Katapulta. In cazul domeniilor .ro, aceste DNS-uri se configureaza la RNC/RoTLD (autoritatea nationala de administrare a domeniilor din Romania), pe site-ul www.rotld.ro la sectiunea "Administrare domenii - On-Line".

DNS-urile Katapulta pe care trebuie sa le folosesti sunt urmatoarele: ns1.linode.com
ns2.linode.com
ns3.linode.com
ns4.linode.com
ns5.linode.com

Urmatorul pas, dupa configurarea DNS-urilor Katapulta pentru domeniul tau, este sa apelezi la o companie de hosting de unde sa cumperi un serviciu de gazduire DNS. Serviciul de gazduire DNS este firma care detine serverele DNS care contin inregistrarile DNS pentru un domeniu. Unii registratori de domeniu furnizeaza servicii de gazduire DNS ca parte a inregistrarii de domenii, alti registratori de domeniu nu ofera servicii de gazduire DNS.

Katapulta ofera GRATUIT acest serviciu de gazduire DNS, la achizitionarea aplicatiei "Domeniul Propriu" pe o perioada de cel putin 1 an. In acest caz, tot ce trebuie sa faci este sa ne contactezi la contact@katapulta.ro pentru a face o cerere de gazduire DNS. Dupa ce avem confirmata plata aplicatiei "Domeniul Propriu", noi ne ocupam de restul configurarilor.

Daca ai deja un serviciu de gazduire DNS tot ce trebuie sa faci este sa schimbi inregistrarea A Record la valoarea de mai jos. A Record: 178.79.160.78


Dupa ce ai configurat domeniul tau ca mai sus (A Record, CNAME sau DNS-uri), poti sa treci la urmatorul pas de configurare a domeniului in aplicatia "Domeniul Propriu" din panoul de administrare a magazinului tau Katapulta.

Poate dura cateva ore pana cand Katapulta va detecta schimbarea domeniului tau. Deci te rugam sa ai rabdare.