De ce să folosim termeni și condiții personalizate la un magazine online

Acesta este un guest post de Irina Iliescu

Termenii și condițiile unui magazin online, alături de politica de confidențialitate reprezintă cele mai importante documente legale pe care un magazin online trebuie să le afișeze. Katapulta.ro îți oferă posibilitatea generării automate a termenilor și condițiilor pentru magazinul tău online, într-o variantă standard.

Iți vom prezenta mai jos câteva motive pentru care este important să personalizezi acești termeni și condiții, în raport de specificul business-ului tău.

1. Termenii și condițiile reprezintă contractul care reglementează relația comercială dintre magazin și client.

Prin intermediu acestor termeni și condiții, poți stabili (în limitele premise de lege) condițiile în care clienții pot cumpăra de la tine, fie că vrei să stabilești o valoare minimă a comenzii, o modalitate specifică de livrare a produselor, un termen în care produsele vot fi livrate sau alte astfel de aspecte.


Orice reclamație ulterioară a unui client, nu va fi luată în seamă dacă obiectul reclamației era reglementat prin termenii și condițiile site-ului. Spre exemplu dacă prin termeni și condiții ai reglementat un termen de livrare a produselor de 5-7 zile lucrătoare, un client nu va putea pretinde livrarea în termen de 3 zile lucrătoare.

Așadar, înainte de a folosi termeni și condiții standard, adu-ți aminte că personalizarea acestora iți conferă ocazia sa stabilești ce condiții vrei tu pentru cumpărăturile făcute pe site-ul tău (desigur dacă aceste condiții nu contravin unor dispoziții legale).

2. Termenii și condițiile trebuie sa reflecte dispozițiile legale aplicabile fiecărui business

Fiecare magazin online are specificul lui și regulile pe care trebuie să le respecte. Vânzarea componentelor de calculator nu este similara cu vânzarea produselor naturiste, chiar dacă ambele pot fi realizate prin intermediul unui magazin online. Tocmai de aceea, este necesar să determini in funcție de specificul magazinului tău online care sunt prevederile legale pe care trebuie sa le respecți și sa le incluzi în termenii și condițiile site-ului.

Niște termeni și condiții standard te protejează, dar nu iți vor putea acorda întreaga protecție legală necesara, nefiind create pe specificul magazinului tău online.

3. Prin termeni și condiții poți asigura limitarea răspunderii magazinelor online

Sa presupunem că ai un magazine online care vinde produse naturiste. În măsura în care nu specifici in mod expres prin intermediul termenilor și condițiilor faptul că nu iți asumi răspunderea pentru modul in care clienți vor utiliza aceste produse, un client cu exces de zel ar putea încerca să te oblige sa îi repari prejudiciul cauzat de folosirea unui sirop de tuse achiziționat de pe site-ul tău, care a avut efecte adverse. Nu spun că va câștiga în toate cazurile un astfel de proces, dar în mod clar, niște termeni și condiții personalizate, care stipulează clar până unde merge răspunderea ta, te vor ajuta mai mult într-un astfel de caz.

Același principiu se aplica și pentru vânzarea altor produse: termenii și condițiile iți permit să stabilești aspectele pentru care iți asumi răspunderea și garanțiile pe care le oferi clienților.

4. Prin termeni și condiții bine realizate eviți plata de amenzi

Legislația în materia drepturilor consumatorilor s-a modificat în acest an. Dacă folosești termeni și condiții standard, pe care nu le modifici odată cu schimbările legislative, vei fi pasibil de amenzi cuprinse intre 1000 si 5000 lei.

Concluzie

Folosirea unor termeni și condiții standard, te scapă de costul personalizării acestora, dar nu te scapă de griji ulterioare. Va recomand sa acordați termenilor și condițiilor aceiași grija și atenție pe care o acordați magazinului online in sine.

Despre autor:
Irina Iliescu este avocat si co-founder Legalway, o firma de avocatura care oferă consultanță juridică antreprenorilor din online si tehnologie. Irina te poate ajuta cu: realizare termeni și condiții site-uri și/sau politici de confidențialitate, înregistrarea ca operator de date cu caracter personal, elaborare si/sau revizuire contracte comerciale, probleme legate de drepturi de autor. Ii poți scrie direct la irina@legalway.ro.

Leave a Comment